Πέμπτη, 25 Apr 2024 15:30

Τελευταία ενημέρωσηΠεμ, 08 Ιουν 2023 12:31

banner3

Καταστατικό

 

 

Του Επιστημονικού Σωματείου με την επωνυμία

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ»

 

 

                                                   ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄

ΙΔΡΥΣΗ – ΕΠΩΝΥΜΙΑ - ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Άρθρο 1ο

Ιδρύεται στη Θεσσαλονίκη  μη κερδοσκοπικό επιστημονικό  σωματείο με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ» και για την αγγλική γλώσσα Hellenic Society for Research and Study of Cadastral Law και το διακριτικό τίτλο «ΚΕΝΤΡΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ» με έδρα την πόλη της Θεσσαλονίκης (οδός Tσιμισκή αριθμ. 123: γραφείο του επιστημονικού διευθυντή του σωματείου).

 

Άρθρο 2ο

Σκοπός – Δραστηριότητα

             Σκοπός του σωματείου είναι η μελέτη θεμάτων που αναφέρονται στην οργάνωση, τη λειτουργία και το δίκαιο που διέπει το Εθνικό Κτηματολόγιο και τον Κτηματολογικό Κανονισμό Δωδεκανήσου, όπως επίσης στη συνένωση όλων εκείνων των επιστημονικών δυνάμεων και φορέων στον ελληνικό χώρο που πιστεύουν στη νομική, τεχνική, κοινωνική, περιβαλλοντολογική, οικολογική, δασική και πολιτισμική αξία και χρησιμότητα του Κτηματολογίου σε κάθε επίπεδο και κάθε χώρο δραστηριότητας, ατομικής ή συλλογικής, επιδιώκοντας ενεργώς την προώθησή του.

 Το σωματείο επιδιώκοντας την πραγμάτωση των σκοπών του μεταξύ άλλων:

Οργανώνει τακτικές περιοδικές συγκεντρώσεις των μελών του για τη συζήτηση γενικότερου θεωρητικού ή πρακτικού ενδιαφέροντος ζητημάτων, αναγόμενων στους στόχους του.

Προγραμματίζει, καταρτίζει και δημοσιεύει μελέτες.

Διοργανώνει ή συμμετέχει σε εθνικά ή διεθνή συνέδρια, επικοινωνώντας ή συνεργαζόμενο με φορείς δημόσιους ή ιδιωτικούς, σωματεία ή ενώσεις που επιδιώκουν τους αυτούς η παρεμφερείς σκοπούς. Οργανώνει επίσης διαλέξεις και συζητήσεις.

Ανακοινώνει με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο τα πορίσματα των συνεδρίων, συζητήσεων και μελετών του μέσω πάσης φύσεως εντύπων που επιμελείται το ίδιο ή της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο ή των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και

Εκφράζει τις θέσεις του για επίκαιρα ζητήματα του Κτηματολογίου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄

ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Άρθρο 3ο

Τα μέλη του σωματείου διακρίνονται σε τακτικά και επίτιμα.

Τακτικά μέλη γίνονται πτυχιούχοι σχολών ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των οποίων το γνωστικό και επαγγελματικό αντικείμενο σχετίζεται με το Κτηματολόγιο (όπως νομικοί, δασολόγοι, τοπογράφοι μηχανικοί, πολιτικοί μηχανικοί). Για την είσοδο των νέων μελών απαιτείται πρόταση πέντε τουλάχιστον μελών του σωματείου που πρέπει να εγκριθεί από τη συνέλευση των μελών με μυστική ψηφοφορία.

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, ανακηρύσσονται επίτιμα μέλη  του σωματείου εξέχοντα πρόσωπα κύρους που έχουν προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες προς το σωματείο ή το θεσμό του Εθνικού Κτηματολογίου. Τα επίτιμα μέλη έχουν όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών, εκτός από το δικαίωμα να μετέχουν στη διοίκηση του.

 

Άρθρο 4ο

            Η ιδιότητα του μέλους αποβάλλεται με την παραίτηση και τη διαγραφή.

            Μέλος επιτρέπεται να διαγραφεί παύοντας έτσι να φέρει την ιδιότητα αυτή, α) αν καθυστερεί τη συνδρομή επί τριετία, εφόσον μετά την πάροδο του πρώτου έτους οχληθεί εγγράφως για την καταβολή της συνδρομής, β) αν απέχει αδικαιολόγητα και για ικανό  χρόνο από τις εργασίες  του σωματείου και γ) αν με πράξεις ή παραλείψεις του επιδεικνύει συμπεριφορά που δεν συμβιβάζεται με το σκοπό του σωματείου.

            Για τη διαγραφή αποφασίζει στη μεν περίπτωση (α) της προηγούμενης παραγράφου το Διοικητικό Συμβούλιο στις δε λοιπές (β) και (γ) περιπτώσεις η Γενική Συνέλευση του σωματείου με πλειοψηφία των τριών πέμπτων του συνόλου των παρόντων μελών.

            Τα μέλη  του σωματείου οφείλουν να συμμορφώνονται με τους όρους του παρόντος καταστατικού και τις αποφάσεις της Γενικής Συνελεύσεως και του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου.

 

Άρθρο 5ο

            Τα μέλη καταβάλλουν μια εφάπαξ εισφορά κατά την εγγραφή τους και την ετήσια συνδρομή τους. Το ύψος των εισφορών καθορίζει η γενική συνέλευση.

            Τα μέλη υποχρεούνται να είναι ταμειακώς ενήμερα.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄

ΠΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Άρθρο 6ο

Οι τακτικοί πόροι  του σωματείου είναι ιδίως: α) η εφάπαξ εισφορά που καταβάλλουν τα μέλη κατά την εγγραφή, β) η ετήσια συνδρομή τους και γ) τα εισοδήματα από την εκμετάλλευση της ενδεχόμενης περιουσίας του σωματείου.

             Έκτακτοι πόροι είναι: Οι έκτακτες ή προαιρετικές εισφορές των μελών, οι δωρεές προς το σωματείο, οι κληρονομιές, κληροδοσίες, ενισχύσεις και κάθε άλλο νόμιμο έσοδο.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Άρθρο 7ο

            Η Γενική Συνέλευση αποτελείται από τα τακτικά μέλη  του σωματείου που είναι ταμειακώς ενήμερα. Δικαιούνται επίσης να παρίστανται και να μετέχουν σε αυτή τα επίτιμα μέλη, χωρίς πάντως, να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

             Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο, όργανο του Σωματείου και έχει αρμοδιότητα για όσα θέματα ορίζονται  στο καταστατικό αυτό.

 

Άρθρο 8ο

             Η Συνέλευση συνέρχεται σε τακτική ετήσια σύνοδο την τελευταία Κυριακή του μηνός Ιανουαρίου και βρίσκεται σε απαρτία, εφόσον είναι παρόντα περισσότερα από τα μισά ταμειακώς τακτοποιημένα μέλη.  Εάν δεν υπάρχει απαρτία, η Γενική Συνέλευση επαναλαμβάνεται την μεθεπόμενη Κυριακή, οπότε θεωρείται ότι βρίσκεται σε απαρτία, ανεξαρτήτως του αριθμού των παρόντων ταμειακώς τακτοποιημένων μελών.

            Η συνέλευση συζητεί και αποφασίζει στην τακτική ετήσια σύνοδό της για όλα τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη καθώς και για όσα αποφασίζει να εγγράψει σε αυτή.

            Κάθε  πέντε χρόνια η συνέλευση κατά τη σύνοδό της:
            α.-Εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό.

            β.-Απαλλάσσει το απερχόμενο διοικητικό συμβούλιο
και

            γ.-Εκλέγει νέο διοικητικό συμβούλιο και εξελεγκτική επιτροπή.

            Οι προσκλήσεις για τις Συνελεύσεις αποστέλλονται στα μέλη του Σωματείου είτε ταχυδρομικώς, είτε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, είτε με άλλο πρόσφορο μέσο δέκα (10) τουλάχιστον ημέρες πριν από την ημερομηνία σύγκλησης της Τακτικής ή Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

 

Άρθρο  9ο

            Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται σε έκτακτη σύνοδο όταν το κρίνει σκόπιμο το διοικητικό συμβούλιο ή το ζητήσει το ένα τρίτο των ταμειακώς τακτοποιημένων μελών του σωματείου.

 

Άρθρο 10ο

            Η Γενική Συνέλευση εκλέγει τον Πρόεδρο της, προτού αρχίσει τις εργασίες της.

            Κάθε μέλος μπορεί να ψηφίζει βάσει ειδικής εξουσιοδοτήσεως που θα αφορά τη συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση και για ένα ή περισσότερα μέλη  του σωματείου που αδυνατούν να παρευρεθούν στη συνέλευση, εφόσον υπάρχει έγγραφη προς τούτο εξουσιοδότηση.

            Οι ψηφοφορίες είναι φανερές. Μυστικές είναι μόνον, όταν εκλέγεται το διοικητικό συμβούλιο, εγκρίνεται η είσοδος νέων μελών του σωματείου ή το αντικείμενο τους αναφέρεται σε προσωπικά ζητήματα. Η Συνέλευση αποφασίζει με απλή πλειοψηφία των παρόντων μελών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στο παρόν καταστατικό.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ-ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ-

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Άρθρο 11ο

            Για την εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου στο ενιαίο ψηφοδέλτιο εγγράφονται οι κατά την επιθυμία τους υποψήφιοι από τα τακτικά και ταμειακώς ενήμερα μέλη. Εκλέγονται οι πρώτοι επτά που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων. Οι επτά επόμενοι κατά σειρά ψήφων είναι αναπληρωματικοί.

            Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τον Πρόεδρο, τον Α’ Αντιπρόεδρο, τον Β’ Αντιπρόεδρο, το Γραμματέα, τον Ταμία και δύο μέλη, συγκροτείται δε σε σώμα μετά την εκλογή των μελών του.

Επιτρέπεται, τηρουμένων των σχετικών αποφάσεων και διατάξεων, η εξ αποστάσεως συμμετοχή των μελών στην ψηφοφορία με την εκ των προτέρων αποστολή σε αυτούς των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης της Συνέλευσης. Τα θέματα και τα ψηφοδέλτια μπορεί να διατίθενται και η συμπλήρωσή τους να γίνεται είτε ταχυδρομικά είτε ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτύου. Τα μέλη που ψηφίζουν με τον τρόπο αυτό υπολογίζονται για τον σχηματισμό της απαρτίας και της πλειοψηφίας, εφόσον τα σχετικά ψηφοδέλτια έχουν παραληφθεί από το σωματείο δύο (2) τουλάχιστον πλήρεις ημέρες πριν από την ημέρα της εκλογής.

Η Εφορευτική Επιτροπή, παραλαμβάνει από το Διοικητικό Συμβούλιο τα αναγκαία υλικά για τις αρχαιρεσίες και εποπτεύει ώστε να γίνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και του καταστατικού με βάση το βιβλίο μητρώου των μελών. Μετά την λήξη της ψηφοφορίας προβαίνει στη διαλογή των ψήφων και την έκδοση του αποτελέσματος.

Η ψηφοφορία γίνεται πάντα με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας για τους παρισταμένους και με την επίδειξη της ειδικής εξουσιοδότησης για τους ψηφίζοντες από τον ειδικώς προς τούτο εξουσιοδοτηθέντα. Τα ψηφοδέλτια ρίχνονται στην κάλπη μέσα σε φάκελο σφραγισμένο από την εφορευτική επιτροπή. Η Εφορευτική επιτροπή κρίνει για το έγκυρο των ψηφοδελτίων και βγάζει το εκλογικό αποτέλεσμα. Καταρτίζει πρακτικό εκλογής και ανακηρύσσει τους επιτυχόντες και τους επιλαχόντες.

            Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι πενταετής.

            Σε περίπτωση παραιτήσεως ή διαγραφής μέλους του διοικητικού συμβουλίου, η αντικατάσταση του γίνεται από τους επιλαχόντες υποψηφίους με βάση τη σειρά της επιτυχίας τους.

 

Άρθρο 12ο

            Το διοικητικό συμβούλιο:

            Διοικεί τις υποθέσεις του σωματείου, διαχειρίζεται την περιουσία του και ενεργεί κάθε πράξη, αναγόμενη στη λειτουργία και τους σκοπούς του σωματείου, που δεν υπάγεται δυνάμει του νόμου ή του παρόντος καταστατικού στην αρμοδιότητα της Συνελεύσεως. Δύναται δε με κανονισμό να καθορίζει την λειτουργία του σωματείου, ιδίως σε ό,τι αφορά στην οργάνωση των συγκεντρώσεων, διαλέξεων συνεδρίων, δημιουργία ιστοσελίδας  κ.λπ.

            Ο Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου και σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του, ο Α’ Αντιπρόεδρος και σε περίπτωση κωλύματος και αυτού ο Β’ Αντιπρόεδρος,  εκπροσωπεί το Σωματείο ενώπιον των δικαστικών αρχών και κάθε άλλης αρχής ή οργανισμού, υπογράφει κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του Συμβουλίου τις συμβάσεις με τρίτους, υπογράφει με τον Γραμματέα τα εξερχόμενα έγγραφα, συγκαλεί τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε φορά που κρίνει τούτο επιβαλλόμενο ή όποτε το ζητήσουν δύο τουλάχιστον σύμβουλοι, προεδρεύει του Διοικητικού Συμβουλίου και των Συνελεύσεων, επιμελείται της εκτελέσεως των αποφάσεων τους, υπογράφει με τον Γραμματέα τα πρακτικά.

 

Άρθρο 13ο

Ο Γενικός γραμματέας πέρα από τα παραπάνω καθήκοντα, που έχει μαζί με τον Πρόεδρο, κρατάει την σφραγίδα, τα βιβλία πρακτικών του Δ.Σ. και Γ.Σ., τα μητρώα των μελών και την αλληλογραφία του σωματείου. Τον Γραμματέα σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει ο σχετικά πλειοψηφήσας σύμβουλος εκτός του Προέδρου και του Ταμία.

 

Άρθρο 14ο

            Ο Ταμίας είναι προσωπικά υπεύθυνος για την λογιστική τάξη  του σωματείου και για τη διαχείριση του Ταμείου του. Τηρεί τα απαραίτητα βιβλία και στοιχεία και διενεργεί όλες τις πληρωμές και τις εισπράξεις για λογαριασμό του σωματείου, ενεργώντας ατομικά. Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του αναπληρώνεται από το σύμβουλο του Διοικητικού Συμβουλίου που ορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

 

Άρθρο 15ο

      Στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου παρίσταται, ακόμη και αν δεν είναι μέλος του,  ο επιστημονικός διευθυντής του σωματείου, που  ορίζεται ως τέτοιος ισοβίως με το παρόν, ο καθηγητής (του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) Γεώργιος Διαμαντόπουλος του Νικολάου, ο οποίος και πρωτοστάτησε στη σύσταση του παρόντος σωματείου.

 

Άρθρο 16ο

                        Κατά παρέκκλιση των διατάξεων του παρόντος κανονισμού το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται να αναθέτει με ειδική απόφαση του οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή και εξουσία του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου ή και μέλους του, σε οποιοδήποτε κατάλληλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ή του Σωματείου ή και σε Ειδική Επιτροπή ή Επιτροπές.

 

Άρθρο 17ο

             Η εξελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από τρία (3) εκτός του Δ.Σ μέλη με ισάριθμα αναπληρωματικά, που εκλέγονται από την Τακτική Γενική Συνέλευση  για πέντε χρόνια ταυτόχρονα με τα μέλη του Δ.Σ. Η εξελεγκτική επιτροπή εκλέγει με μυστική ψηφοφορία τον Πρόεδρο αυτής, ο οποίος τη συγκαλεί και Προεδρεύει στις συνεδριάσεις της. Η εξελεγκτική επιτροπή ελέγχει την οικονομική διαχείριση του σωματείου. Τηρεί βιβλίο πρακτικών συνεδριάσεων, ελέγχου και διαχείρισης. Υποβάλλει στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Ιανουαρίου έκθεση πάνω στο αποτέλεσμα του ελέγχου κάθε χρήσεως και έκθεση για την οικονομική διαχείριση του σωματείου με συμπέρασμα και προτάσεις.  Κατά τον έλεγχο της οικονομικής διαχειρίσεως του σωματείου δικαιούται να ελέγχει όλα τα βιβλία αυτού και να ζητά πληροφορίες από κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ-ΔΙΑΛΥΣΗ

Άρθρο 18ο

            Το καταστατικό τροποποιεί η συνέλευση, ύστερα από σχετική εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου ή του ενός τρίτου των ταμειακώς εντάξει μελών του Σωματείου.

Για να αποφασιστεί εγκύρως η τροποποίηση του καταστατικού ή η διάλυση του Σωματείου, η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία όταν παρευρίσκονται τα μισά τουλάχιστον οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη (1/2), η δε απόφαση λαμβάνεται με πλειοψηφία των τριών τετάρτων (3/4) των παρευρισκομένων.

Για να αποφασιστεί εγκύρως η μεταβολή του σκοπού του Σωματείου, πρέπει να συναινέσουν όλα τα μέλη. Οι απόντες συναινούν εγγράφως.

            Η σχετική απόφαση  περί διάλυσης  ορίζει και τον τρόπο για την εκκαθάριση και τη διάθεση της περιουσίας του σωματείου.

 

Άρθρο 19ο

            Κάθε θέμα το οποίο δεν προβλέπεται από το Καταστατικό αυτό, ρυθμίζεται από τον Αστικό Κώδικα, τον Εισαγωγικό Νόμο αυτού και τους ειδικούς νόμους περί επιστημονικών σωματείων.

 

Άρθρο 20ο

            Το παρόν καταστατικό, που αποτελείται από 20 άρθρα εγκρίθηκε  ομόφωνα  κατ’ άρθρο και στο σύνολο του από τα ιδρυτικά μέλη, που υπογράφουν παρακάτω και θα υποβληθεί στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης .

 

Συντάχθηκε στη Θεσσαλονίκη, στις  12.2.2015.

 

 

 

 

ΚΕΝΤΡΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ: ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τσιμισκή 123 546 21 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  τηλ.: 2310-252589  φαξ:  2310-264874  diamlaw1@otenet.gr